Berghse Kei voor Chris Ruikes uit Stokkum
Op vrijdagavond 21 februari is er met het onthullen van het monument een start gemaakt aan de carnaval in Waskuupstad, oftwel ’s-Heerenberg. Bij die officiele opening hoort de uitreiking van een aantal hoge onderscheidingen. De Berghse Kei is dit jaar uitgereikt aan Chris Ruikes uit Stokkum.
De Berghse Kei is de hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging d’Olde Waskupen die jaarlijks uitgereikt wordt aan een groep of persoon die zich op sociaal-cultureel of maatschappelijk gebied ingezet heeft voor de hele regio. De Berghse Kei werd uitgereikt op het Hof van Hedel in verzorgingshuis Gertrudis. Deze onderscheiding is bijvoorbeeld al gegaan naar de stichting Kunst en Kunstig, MvR, Stichting Sinterklaas in Bergh, Montferland run, Okidoki Radio, Ijsbrand Nijhof en Pastoor Nollen.
Dit jaar gaat die eer uit naar Chris Ruikes uit Stokkum. Chris werd vrijdagavond rond half 9 benoemd tot ‘Ridder in de orde van de Berghse Kei’. Chris kreeg deze hoge onderscheiding om heel veel redenen. Hij is erelid van koor Inter Nos uit Stokkum. Hij is voorzitter van stichting De Zonnebloem in ’s-Heerenberg, Azewijn, Lengel en Stokkum. Voorzitter van de 50+ bowlingclub, al 52 jaar vrijwilliger op het kasteel. Dik 40 jaar geleden is hij met een paar andere mensen begonnen met het ondersteunen van Terre des Hommes in Stokkum en ze hebben onder meer met het organiseren van paasmarkten en rommelmarkten al meer dan 100.000 euro opgehaald voor dit goede doel. Hij is lector en voorganger bij kerkdiensten. Hij is coördinator van de Nierstichting. Hij is 3 jaar secretaris geweest bij de Leertrekkers in Stokkum. Hij is 18 jaar secretaris geweest van vv Stokkum en daardoor ook lid van verdienste. Hij heeft 25 jaar in de organisatie van het Oranje- en Sinterklaascommité gezeten en in 2008 is hij lid geworden in de Orde van Oranje Nassau. En naast al deze activiteiten heeft hij ook gewoon gewerkt en 39 jaar les gegeven aan de school in Stokkum. Nu is hij met pensioen, maar nog steeds erg actief.
Commandeurs
Naast de Berghse Kei worden jaarlijks 3 commandeurs in de orde van d’Olde Waskupen benoemd. De raad van 11, De oud-prinsen en het bestuur dragen ieder jaar iemand aan die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het carnaval in ’s-Heerenberg. Die eer ging dit jaar uit naar Gaby Berendsen, Michel Moll en de carnavalsgroep CV van Alles Wat.
Gaby is al jaren actief bij de carnavalskrant. Zij zorgt al jaren voor de opmaak van de krant. Daarnaast ontwerpt ze met haar eigen bedrijf belangeloos de onderscheidingen voor zowel de prins als de jeugdprins.
Michel is jarenlang kartrekker en secretaris geweest voor de jeugdcommissie. Daarna is hij voorzitter geworden van de Pers en Propagandacommissie. Daaronder valt alle PR van de vereniging, maar ook de carnavalskrant en bijvoorbeeld het plakplaatjesboek en komend jubileumboek
De carnavalsgroep CV Van Alles Wat is een carnavalsgroep die al sinds 2007 meeloopt in de optochten. Extra trots waren ze toen de leden Eckhard Gramentz, Stefan Tersteeg en Geraldo Brugman het carnavalsjaar 2017 onder motto 'Zo heurt 't' als prins en adjudanten voor gingen. Vorig jaar april sloeg het noodlot toe en brandde hun hele bouwplaats af waarin zij altijd feestjes gaven, maar ook de carnavalswagen bouwden. Ze raakten echt alles kwijt. Maar ze hebben de schouders er onder gezet en doen dit jaar, ondanks alle tegenslag, weer mee aan de optocht.
Twee bijzondere commandeurs
Dit jaar werden er twee extra commandeurschappen uitgereikt aan twee bijzondere mensen uit ’s-Heerenberg die jaren lang heel veel voor de hele gemeenschap gedaan hebben. Harrie en Riet IJzermans. De twee uitbaters van grenscafé De Peer. Harrie en Riet zijn er eind vorig jaar mee gestopt. De Peer is een café dat al sinds 1806 bestaat en Harrie was de 5e generatie die als uitbater op het grenscafé zat. Zij hebben niet alleen het carnaval groot gemaakt in Waskuupstad. Ze organiseerden ook tentfeesten, lieten groepen wagens bouwen in die tent, boden onderdak aan carnavalsverenigingen, maar zorgden er met hun zaal en kroeg ook voor dat veel verenigingen uit ’s-Heerenberg onderdak hadden. Enkele voorbeelden daarvan zijn Het Grensland Orkest, Bad Habit, de Barghse Jonges, de dansgarde en de schietvereniging. Daarnaast staat Riet bekend om haar kookkunsten en zorgde voor goed eten voor heel veel verschillende groepen en bezoekers. Zij zijn nu met het café gestopt, maar helpen de nieuwe eigenaren dit jaar zeker nog tijdens de carnaval.