Bijeenkomst Ridders in de Orde van de Berghse Kei
Elk jaar wordt tijdens de receptie van d' Olde Waskupen bij de opening van het carnaval de Berghse Kei uitgereikt. De hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging d'Olde Waskupen wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die zich op maatschappelijk of sociaal-cultureel gebied verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving. De orde wordt toegekend door een meerderheidsbesluit van het bestuur van d'Olde Waskupen. Het was de allereerste Ridder in de Orde van de Berghse Kei, de Heer Jan van Heek, die het idee had dat er een bijeenkomst moest komen voor Ridders in de Orde van de Berghse Kei. Uiteraard zetten d’Olde Waskupen deze traditie voort.
Woensdag 20 september was een gezelschap van 28 Keidragers, al dan niet met partner te gast bij het Waterschap Rijn en IJssel. Op het hoofdkantoor in Doetinchem werden ze ontvangen door Dijkgraaf Hein Pieper en Heemraad Frank Wissink. In een interessante uiteenzetting gaf Frank Wissink een inkijk in de taken van het waterschap. Het belang van stevige dijken langs Rijn en IJssel werd de aanwezigen daar snel duidelijk. Vooral het plaatje van het naar verwachting overstroomde gebied na een dijkdoorbraak bij hoge waterstand maakte indruk.
De Achterhoek en Liemers zouden met huizenhoge overstromingen te maken krijgen. In 1995 was de situatie bijzonder kritiek en naderhand hebben verstevigingen van de dijklichamen in ons gebied er voor gezorgd dat de situatie meer beheersbaar wordt.
Een andere taak die aan de waterschappen is toevertrouwd is de reiniging van het afvalwater uit huishoudens en bedrijven. Om daar een beeld van te krijgen verplaatste het gezelschap zich met buschauffeur Richard Bernasco naar de waterzuivering in Etten. Afvalwater uit o.a. de gemeenten Montferland, Oude IJsselstreek en Doetinchem wordt daar gereinigd op een nagenoeg natuurlijke wijze door toevoeging van bacteriën, die zich tegoed doen aan de ongerechtigheden. Het gereinigde water heeft bijna de kwaliteit van ons drinkwater. ,, Ja bijna “, volgens rondleider Jos te Dorsthorst, ,,want onze magen zijn te verwend doordat we te schone handen hebben”.
Het leerzame deel van de dag werd afgesloten met een gezellige nababbel bij Grandcafé de Snor. Bijna vanzelfsprekend legde Keidrager Lenie Visser de middag met haar camera vast voor het nageslacht.