Skip to main content

Vincent Surenbroek nieuwe prins van d’Olde Waskupen

Afgelopen weekend stond in het teken van de novemberpronkzittingen van d’Olde Waskupen waarmee Vincent Surenbroek met twee schitterende avonden als Prins Vincent I werd gepresenteerd. Prins Vincent I regeert samen met zijn adjudanten Chiel van Gessel & Peter Krijger onder het motto ‘Allejeekes Gèèf’ het komend carnavalsjaar in Waskuupstad. Zijn gevolg bestaat verder uit de dansmarietjes Noa Esman, Maureen Krijgen, Isa Looman, Ilse Surenbroek en de narren Raoul Krijger en Dave Surenbroek

De avond werd zoals gebruikelijk geopend met de prinsenpresentatie.
In een levensgrote poppenkast opende Katrijntje (pop: Joyce Kuster, stem: Geerdy Böhmer) het verhaal. Op herkenbare wijze werd het publiek verzocht om Jan Klaassen wakker te maken. Jan Klaassen (pop: Dirk Keurentjes, stem: Harrie Peters) vertelde dat hij snuffelstage mocht lopen bij de Raod van XI. Zijn belangrijkste taak tot aan de pronkzitting was het bewaken van de scepter. Helaas gooide ook in dit verhaal de Boef (pop: Sil Evers, stem: Theo Mijnen) roet in het eten en wist de scepter in Huize Klaassen te stelen. Met behulp van de Agent (pop: Ton Lukkezen, stem: Ed te Pas) werd de Boef tijdig in de kraag gevat en kreeg Katrijntje de scepter weer terug in handen. Ze haastte zich naar de Laco hal, waar Jan ongeduldig stond te wachten. Net op tijd voor de installatie kreeg Jan Klaassen de scepter overhandigd van zijn Katrijntje en kon de grande finale beginnen, waarna Prins Vincent I uit de poppenkast stapte.

Nadat het podium was omgebouwd werden eerst nog Herman Wissenburg, Johan Angenent, Annie Hendricksen en Marjolein Nijland voor hun verrichte werk voor en binnen de vereniging in het zonnetje gezet.
Het programma werd afgetrapt met een puike solodans van Funkenmariechen Rachelle Krijgsman. Al een aantal jaren een vaste waarde als Funkenmariechen en ook deze pronkzittingen liet ze weer zien wat ze allemaal kan. Uiteraard kreeg ze een groot applaus van het aanwezige publiek.

Na het Funkenmariechen werd het publiek getrakteerd op een drietal liedjes uit ‘de olde doos’. Als eerste zong Berthold Schenning het lied ‘Heya, heya Kindje’. De eerste Barghse “smartlap” uit 1963 met net als toendertijd John Vermaas die de begeleiding verzorgde op de piano. Christa Vermeij en Hans te Booij op accordeon brachten daarna samen het sjoenkelnummer ‘Bier en plezier’. Een nummer dat in de jaren zestig door Bloeme Zuute werd gezongen.  Het blokje ‘uut de olde doos’ werd afgesloten met het nummer ‘Mien Bed’ van Bennad Engelbarts uit 1978. Thijs Heering zong met de muzikale begeleiding van De Blaoskapel.

De buutton werd vervolgens klaar gezet voor de eerste buut van de avond. Onder zijn bekende alias Frank de Boer haakte Hein Schreur als agrariër op ludieke wijze in op de recente stakingen en de gebeurtenissen op zijn boerderij. Dat het publiek zijn grappen wist te waarderen, bleek uit de vele lachsalvo’s die in de zaal te horen waren
De Dangarde (Vere Megens, Rowan Bijenhof, Pien Hell, Rachelle Krijgsman, Melanie Visser, Michelle Firing, Calista Hendricksen, Rosa Beekhuizen, Jade Jacobs, Nikke Ruttenberg & Gioia Tundo) maakte na deze buut hun opwachting op het podium. Op carnavalistische muziek werd in hoog tempo een schitterende dans gebracht. De vele uren training in de dans waren vooral ook bij het synchroon bewegen duidelijk te zien. Het publiek waardeerde de dans dan ook met een uitbundig applaus.

Na de dans van de dangarde kwam een sportief gezelschap van achter uit de zaal richting het podium.
Het bleken gehuld in voetbaltenues de Old Prinsen van d’Olde Waskupen te zijn. Deze mannen trappen wekelijks onder leiding van de flamboyante trainer Bertie Litjes een balletje onder de naam SSV MAMDSW ETDK NDN 8. Een elftal dat, tot wanhoop van de trainer, stijf onderaan staat in de kelderklasse van de carnavalscompetitie. Trainer Bertie spaarde de mannen tijdens zijn toespraak in de kleedkamer niet. Dit tot hilariteit van het publiek.

De Blaoskapel (Rene Kuster, Harry Gerritsen, Jos Thomassen, Tom Velthausz, Erik Meuleman, Erwin Bosch, Freek Büttner, Edmond Velthausz, Ineke Thomassen, Marcel de Roo, Jos Schrauwen) stonden vervolgens in de schijnwerpers. Al vele jaren kunnen d’Olde Waskupen tijdens de novemberpronkzitting terugvallen op deze rasmuzikanten. Zij kregen de gelegenheid om het publiek nog een keer hun muzikaliteit te laten horen.

Boswachter Tonny Eijk (Vincent Nijhof) nam daarna plaats in de buutton. In het schitterende Bergherbos beleefde boswachter Tonny en zijn stagiair Oene-wé-wé de meest bizarre avonturen. Door de geniale vondsten en grote hoeveelheid passende one-liners heeft hij bij menig een glimlach op het gezicht bezorgd en bewees Vincent zich weer als koning van de woordgrap. Na deze buut was het tijd voor een zingende kastelein. Marcel Schuurman zong met muzikale begeleiding van de carnavalsband Awesome een lied over de ‘s-Heerenbergse horeca.

Vervolgens kwam Prins Vincent I en zijn gevolg vanachter de prinsentafel op het podium om een woord te richten aan de carnavalisten in de zaal. Met trots kondigde hij daarna het mottolied ‘Allejeekes Gèèf’ aan. Dit mottolied werd gezongen door Pien & Jet Esman en zij werden muzikaal begeleid door Awesome en blaasmuzikanten van de groep ‘Blaoswark’. Een nummer dat we dit carnavalsjaar nog veelvuldig voorbij zullen horen komen.

De allense keerls van de Raod van XI kwamen vanachter hun tafel vandaan om een nummer te zingen. Op een welbekende melodie zongen zij het nummer ‘Hey Raod van XI’.
De buutton werd daarna weer klaar gezet voor een buut van Willem Rouwhorst. Als trouwe bezoeker van de Zwarte Cross vertelde Willem over het wel en wee van dit oer-Achterhoekse festival. Met zijn gortdroge voordracht kreeg de Zieuwentse debutant de lachers op zijn hand.

Awesome (Kiki Gerritsen, Roel Bolder, Koen Büttner, Sjaak Böhmer, Maarten Giezenaar en Thijs Heering) betrad samen met hun verrijdbaar plateau weer het podium en bracht het nummer ‘Kroegje’. Een lekkere meezinger over de gemoedelijke sfeer in de verschillende kroegen in Waskuupstad.
Oud-Albert Heijn medewerker Willem Pieterse (Daniel Schmitz) nam hierna zijn plek in de buutton in. Willem vertelde, op zijn geheel eigen wijze, over zijn eerste All-inclusive vakantie in Turkije die hij samen met zijn nieuwe vriendin Ulla beleefde. Het werd al snel duidelijk dat Willem ook bij haar niks te vertellen heeft. Dat Daniël niet voor niets Achterhoeks én Twents Buutkampioen is, was aan de vele lachsalvo’s in de zaal absoluut te merken.

Met een spectaculaire vrije dans van de Dansgarde werd het programma vervolgd. Een dans met Spaanse invloeden en bijbehorende muziek. De dames hebben maanden lang geoefend op deze dans van meer dan 7 minuten waarin ze al hun dansvaardigheden lieten zien. Met luid gejuich werd er daarom niet voor niets door het publiek om een zugabe gevraagd.

Na deze schitterende dans was het tijd voor een muzikaal slotakkoord van het buutprogramma. Met het nummer ‘DingeMetOwDoen’ gingen Awesome en Blaoswark (bestaande uit Dave Surenbroek, Joris Velthausz, Tom Velthausz, Myrthe Velthausz, Ayessa Velthausz, Anniek Velthausz) een muzikale samenwerking aan. Op de melodie van Querbeat en een Barghse tekst van Hans Sloot barstte het feest in alle hevigheid los. Pien & Jet voegde zich daarna bij de muzikanten op het podium. En samen met alle medewerkers van deze pronkzittingen werd nog éénmaal het mottolied ‘Allejeekes Gèèf’ ingezet.

In de zaal ging vervolgens het feest verder met een samengesteld dweilorkest. Er werd de rest van de avond nog gezellig aan de theek gehangen waarbij de oergezellige pronkzitting en de nieuwe prins onderwerp van gesprek waren.