Skip to main content

Het is weer carnaval over

Dagen
:
Uren
:
Minuten
:
Seconden

Motto 2025

't LUP

Berghse Kei voor Brandweer Bergh

De hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging d’Olde Waskupen is dit jaar uitgereikt aan de Brandweer Bergh. Op vrijdagavond 9 februari kregen zij uit handen van het bestuur van d'Olde Waskupen en Prins Arien I de Berghse Kei uitgereikt.

Jaarlijks reikt het bestuur van de carnavalsvereniging de Berghse Kei uit aan een persoon of instelling die zich op maatschappelijk of sociaal-cultureel gebied verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving. Deze eer gaat dit jaar uit naar de vrijwilligers van Brandweer Bergh, waardoor zij in het vervolg door het leven gaat als Ridder in de Orde van de Berghse Kei. In het Hof van Hedel (in het Gertrudis in 's-Heerenberg) kregen zij de belangrijkste onderscheiding van de carnavalsvereniging uitgereikt. 

Dit jaar wordt Brandweer Bergh benoemd tot Ridder in de orde van de Berghse Kei. Het is een organisatie waarvan de leden zich zodanig inzetten voor de samenleving, dat het bestuur van d’Olde Waskupen zelfs een beetje verbaasd was dat zij deze eer nog nooit hebben gehad. De brandweer bestaat uit fanatieke vrijwillige mensen die hierin ook hun hobby zien en waarvoor je ze dus ’s nachts gewoon wakker voor mag maken. En ondanks alles wil de samenleving liever niet met ze in aanraking komen, want vaak betekent dit een brand of ander incident. Toch is de hele Berghse samenleving maar wat blij met deze mensen. Daarom verdienen zij dubbel en dwars deze bijzondere onderscheiding. De brandweer is ook op zoek naar mensen die zich willen inzetten voor de samenleving. Kijk hiervoor op Bergh - Brandweer


Foto: Robin Sommers

Commandeurs in de orde van d’Olde Waskupen
Ook dit jaar worden er weer commandeurschappen uitgereikt in de orde van d’Olde Waskupen. Dit is een speciale onderscheiding voor mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het carnaval in Waskuupstad. Dit jaar worden er twee commandeurs benoemd.

Op voordracht van de Raad van XI krijgt Wilfried Kaak het commandeurschap uitgereikt. Wilfried is sinds 2000 werkend lid van carnavalsvereniging d’Olde Waskupen. Hij zet zich in voor de technische commissie, was van 2003 tot en met 2005 lid van de Raad van XI en werd zelf in 2006 prins van d’Olde Waskupen onder het motto ‘Bekiek ’t maor’. Wilfried is ook lid van de zaal en receptiecommissie en staat samen met zijn vriend Johnny Keurentjes al jarenlang in de buutton tijdens de pronkzittingen. Voor al deze inspanningen voor de vereniging wordt hij vrijdagavond na het onthullen van het monument benoemd tot Commandeur in de orde van d’Olde Waskupen.

De tweede Commandeur in de orde van d’Olde Waskupen is Patrick Beverloo. Op voordracht van de Old Prinse krijgt hij deze bijzondere onderscheiding. Patrick is sinds 1996 zelfstandig ondernemer en zijn kunstwerken zijn inmiddels al over de hele wereld te bewonderen. Maar ook in ’s-Heerenberg is veel van zijn werk te zien. Het beeld van Mechteld ten Ham, de bronzen leeuw ‘Bergha’ op het Stadsplein en de kunst op de rotondes. Hij heeft ’s-Heerenberg zowel nationaal als internationaal op de kaart gezet in de kunstwereld. Maar Patrick is ook zeer actief binnen de carnavalsvereniging. Het maken van de decors van de prinsenpresentatie, de belettering van de straatprijsbordjes, hij heeft jarenlang de garderobe beheerd tijdens de pronkzittingen en is hij nog op veel meer vlakken betrokken geweest bij zaken binnen de vereniging. Ook Patrick is prins carnaval geweest. In 2013 onder het motto ‘Dat het wat.’

Carnavalist van het jaar
Normaal wordt de prijs van carnavalist van het jaar uitgereikt tijdens Pronkzitting XL, maar dit keer éénmalig tijdens de officiële start van de carnaval in Waskuupstad. En de eer gaat naar Erik Meuleman. Erik maakt al jarenlang muziek tijdens de carnaval bij verschillende orkesten en daarbuiten. Zo is Erik al jarenlang lid van de Blaoskapel die elke pronkzitting voor de muzikale omlijsting zorgt. Daarnaast trad hij ook al solo als in verschillende samenstellingen op tijdens deze avonden met eigen geschreven nummers. Dit jaar heeft hij ook meegewerkt aan het nieuwe nummer van Kees Engelbarts ‘Veurda-j ’t wet’ waarmee onlangs nog de Kachelhöltjes carnavalskrakertrofee bij Regio8 werd gewonnen. Daarnaast is Erik ook één van de initiatiefnemers van Kultuurhuus Heitkamp. Mede door hem wordt daar nu weer volop carnaval gevierd. Hij is ook één van de initiatiefnemers voor het evenement ‘FF Uutblaoze’ in Heitkamp, waar na de carnaval nog één keer alle dweilorkesten bij elkaar komen om halfvasten te vieren. En dit jaar is Erik ook nog eens verantwoordelijk voor de teksten van Prins Arien I. Erik levert alles netjes in het ’s-Heerenbergs plat aan bij Arien en zo komt de hoogheid uitermate goed voor de dag. Daarom is Erik dit jaar benoemd tot carnavalist van het jaar.

Foto: Robin Sommers
Foto: Robin Sommers

Bedenker Motto
Ook was er tijdens het monument onthullen speciale aandacht voor de bedenker van het motto van dit jaar.
Die eer gaat dit jaar naar Rob Maatman. Rob verzon het motto ‘Daor doe-j ’t veur’.
Uit handen van oud-prins Thiemo Kaaf kreeg hij de bijbehorende versierselen uitgereikt.

Het carnaval in Waskuupstad is met deze avond officieel van start gegaan en tot dinsdagnacht zal er flink worden gefeest in 's-Heerenberg